letsdeal
Rensa sökning
Se favoriter
Se kundvagn

Tandvård i hela landet

Ett glänsande leende med tandblekning, tandreglering för den perfekta tandraden eller en årlig kontroll som bara måste göras. Oavsett vilken typ av tandvård du är ute efter hittar du här prisvärda erbjudanden med skickliga tandläkare i hela landet. Boka ditt nästa besök idag och välj mellan allt från tandstensborttagning och tandreglering med Invisalign, till tandimplantat och klassiska tandundersökning.  Se 6 vanliga frågor om tandvård i hela landet

Se 6 vanliga frågor om tandvård i hela landet

Tandvården i hela landet, högkostnadsskydd och rotfyllningar kan vara knepigt. För att underlätta har vi svarat på några av de vanligaste frågorna om tandvård.

Hur länge har man gratis tandvård?

I de flesta regioner har du fri tandvård fram till det år du fyller 23. Du har alltså gratis tandvård om du är under 24 år. När du fyllt 24 så börjar ett så kallat statligt tandvårdsstöd gälla.

Tandvårdsstödet gäller vanliga undersökningar och täcker inte estetisk tandvård så som tandblekning och fasader.

Högkostnadsskydd tandvård, vad ingår?

I ett högkostnadsskydd ingår besök för viss tandvård, vissa avgifter för vård i EU/EES-land, röntgen-, fysiologi- och neurofyslab, inkontinenshjälpmedel och besök inom öppen hälso- och sjukvård.

Högkostnadsskyddet innebär att du inte ska behöva betala mer än 1 150 kr i avgifter inom vården under. Detta gäller under en tolvmånadersperiod. När du har betalat 1 150 kr under en tolvmånadersperiod så får du ett så kallat ”frikort”. Frikortet ger dig rätt till gratis öppenvård de resterande månaderna av tolvmånadersperioden räknat från ditt första besök. Kortet gäller i hela landet.

Vad är tandreglering?

Tandreglering innebär att man flyttar på tändernas placeringar av olika anledningar. Ofta handlar det om tänder som växer snett och som har kommit upp på fel ställe eller så har man ett bettfel som behöver rättas till. Tandreglering görs ofta i ung ålder men kan även utföras på vuxna.

Vad gör man om man inte har råd att gå till tandläkaren?

Det första man kan göra för att pressa ner tandvård priser är att fråga sin tandläkare om en alternativ billigare behandling till problemet. Viktigt att ha i åtanke är dock att detta ofta innebär att behandlingen inte ger ett lika långsiktigt resultat och kan behövas bättras på efter ett tag.

Hos vissa tandläkare i hela landet kan man be om att få dela upp betalningen och fastställa en avbetalningsplan. På så sätt kan skulden betalas av i mindre summor.

Slutligen kan man ibland få hjälp av socialtjänsten, vilket då ofta är vanligare vid mer akuta besvär. Man skickar in en ansökan om försörjningsstöd och socialtjänsten avgör sedan om ansökan godkänns eller inte.

Hur mycket betalar man hos tandläkaren?

Hos tandläkare kan du betala allt från 149kr för en rutinmässig undersökning, till 1990kr för tandreglering med Invisalign.

Beroende på om du behöver hjälp med ett akut besvär, tandvärk eller tandundersökning kan priset alltså variera, men för att dra ner på kostnaderna finns det både tandvårdsbidrag, tandförsäkring och högkostnadsskydd att ta hjälp av.

Vad kostar tandvård för pensionärer?

Man har inte gratis tandvård som pensionär, utan betalar samma som alla andra, däremot så kan du som är mellan 65-74 år ha rätt till det högre allmänna tandvårdsbidraget (ATB) som ligger på 600 kr/år.