letsdeal
Rensa sökning
Se favoriter
Se kundvagn

Fika i Stockholm

Den eviga jakten på mysiga fik i Stockholm är påtaglig. Det ultimata fiket ska helst passa både för barn och hund, ha öppet länge, vara beläget mitt i city, erbjuda ett otroligt utbud av bakverk samtidigt som det även serveras vegansk fika i Stockholm. Ja, kraven må vara skyhöga men ingen fara, här hittar du erbjudanden och rabatter på ruggigt mysig fika i Stockholm. Bjud med kompisen ut på en kopp kaffe och en kanelbulle, det går alltid hem! Se 4 vanliga frågor om fika i Stockholm

Se 4 vanliga frågor om fika i Stockholm

Nedan får du svar på några av de vanligaste frågorna om fika, så att du under nästa besök på ditt bästa fika ställe i Stockholm, kan glänsa framför kompisarna med kuriosa om just fika.

Vad är fika?

Konceptet, som blivit likt en ritual på arbetsplatser runt om i landet, går ut på att avnjuta ett gott bakverk och gärna i kombination med en kopp kaffe.

Den svenska traditionen letar sig långt bak i historien med Borås i sitt järngrepp, Sveriges mest café-täta ort.

En fika kan äga rum på olika platser men vanligast är på ett café, utomhus, på jobbet eller i hemmet.

Idag ställs det högre och högre krav på fiken, numera är det självklart att det ska finnas veganska alternativ och här och där dyker det även upp ett och annat café som erbjuder glutenfri fika i Stockholm.

Vad är ät-hur-mycket-du-vill-fika?

Har du också hört talas om ät-hur-mycket-du-vill-fika? Det är ett relativt nytt koncept som innebär att för en fast kostnad, får man äta så mycket bullar och kakor som man orkar, ofta från en maffig buffé som dukats upp.

Kul, tycker vi! Detta lekfulla koncept är dessutom perfekt om du ska fika med barn i Stockholm.

Vad betyder ordet fika på svenska?

Ordet “fika” är ett vidsträckt begrepp med många olika betydelser. Generellt så innebär det ofta ett möte mellan människor eller en paus i vardagen, där man dricker en kopp kaffe tillsammans med något sött eller mer matigt.

Begreppet tros ha börjat användas runt 1910 och kommer ursprungligen från ordet kaffi, där stavelserna kastades om och ut kom den folkkära termen fika.

Till en början användes ordet som slang för kaffepaus, men har idag en mycket mer komplex innebörd.

Varför fikar vi?

Det finns många anledningar till att fika och förutom att det tillåter oss att ta en välförtjänt paus under dagen, för det framför allt människor närmare varandra.

Denna väletablerade sociala institution öppnar upp för samtal och reflektioner med en vän, kanske råkar främlingen vid bordet bredvid överhöra ert samtal och deltar i konversationen.

En mysig fika med familjen knyter banden ännu starkare, relationen till kollegorna förbättras under kaffepausen och egentiden med en kopp kaffe i solen kan vara dagen viktigaste stund.

Det handlar alltså inte bara om en slät kopp kaffe eller sju sorters kakor. Utan om denna ljuvliga sociala konstitution som hela tiden för oss lite närmare varandra – en fika i taget.